Voordelen koudetherapie

De afgelopen jaren is koudetherapie in de vorm van ijsbaden en koud douchen erg populair geworden. Het biedt verschillende gezondheidseffecten:
– Betere hormoonhuishouding
– Sterker immuunsysteem
– Betere bloedcirculatie
– Stimuleert het lymfesysteem waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd
– Wit (ongezond) vet wordt verbrand en bruin (gezond) vet wordt geactiveerd
– Vermindert laaggradige ontstekingen
– Op mentaal vlak meer veerkracht en meer wilskracht
– Meer energie

Stap voor stap

Je borsten bestaan met name uit vetweefsel, klierweefsel en heeft zelfs haar eigen microbioom (gunstige bacteriën, net als in de darmen). Het levert dus voor je borsten ook veel voordeel op. Een goed idee dus om elke dag je borsten te verrassen met een koude douche.
Je bent een echte held als het je lukt om volledig koud te douchen, maar mijn advies is om het rustig op te bouwen; Douche eerst gewoon lekker warm en sluit dan af met koud. Stapje voor stapje iets langer. Start de eerste week met 30 seconden, week 2 een minuut, daarna 1,5 minuut en in week 4 ga je naar twee minuten koud afdouchen.

Adem uit

Neem de douchekop in je hand en start onderaan bij je voeten. Daarna beweeg je van beneden naar boven via je benen, billen, handen, armen, buik, borsten, rug, nek en hoofd. Je hoeft jezelf niet te pushen, blijf vooral lief voor je lijf. Let op een rustige, diepe ademhaling en dat je niet hoog en snel gaat ademen. Telkens als het kouder voor je wordt, adem je uit en maak je je uitademing langer dan je inademing.

Doucheritueel met liefde

Nu je weet wat het je oplevert, zul je hopelijk met meer motivatie beginnen aan deze zelfzorgtip. Maak er jouw koude doucheritueel van en sluit af met de koude waterstraal over je borst. Blijf met je aandacht bij je borsten, hou ze vast en visualiseer erbij hoe ze hier gezonder en stressbestendiger van worden.
In het begin moet je soms even door de zure appel heen bijten, maar je zult al snel merken hoeveel het je oplevert. Maar blijf naar je lichaam luisteren en doe het met liefde. Observeer je gedachtenpatronen hierbij. De weerstanden die je tijdens deze koude voelt, zul je ook in je dagelijks leven tegenkomen én makkelijker kunnen doorbreken.
Ideaal om tijdens de zomer hiermee te starten, dan zal het later in het najaar en in de winter makkelijker voor je zijn om goed vol te houden. Succes!